Binnenland
EO

Dit is het 'reptielen-complot' van David Icke: 'Een geheime kaste van wezens die macht proberen uit te oefenen’

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is het 'reptielen-complot' van David Icke: 'Een geheime kaste van wezens die macht proberen uit te oefenen’

Het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) wil dat de omstreden Britse complotdenker David Icke geweerd wordt van een demonstratie op de Dam in Amsterdam op 6 november. Volgens het CIDI is Icke een antisemiet en een Holocaustontkenner, en is er zeker op de Dam geen plek voor zijn ideeën. "We moeten niet naïef zijn met wat je met David Icke binnenhaalt", stelt CIDI adjunct-directeur Naomi Mestrum in Dit is de Dag.

CIDI wil verbod op speech complotdenker David Icke

Demonstratie

David Icke staat als een van de hoofdsprekers aangemeld tijdens ‘No War, Just Peace’, een door Samen voor Nederland georganiseerde demonstratie op de ‘Dag van de menselijke verbinding’. Bart Wallet, hoogleraar Joodse studies aan de Universiteit van Amsterdam, spreekt van een brede ‘paraplu-beweging’ aan betrokken organisaties: "Er zitten bijvoorbeeld allerlei clubs bij die tegen vaccinaties zijn, die voor de boeren zijn en ook Forum voor Democratie doet mee."

'Reptielen-complot'

David Icke is een zogenaamde ‘supercomplotdenker’. "Zo’n complotdenker heeft ‘een allesomvattende verklaring voor wat er nu gebeurt, wat er vroeger gebeurd is en wat er in de toekomst gaat gebeuren", legt Wallet uit. De wereld wordt daarbij in twee groepen opgedeeld: de goeden en de kwaden. De zogenaamde ‘reptilians’, oftewel reptielen, behoren tot de kwaden. Dit zijn volgens Wallet geen échte reptielen, maar zijn te vergelijken met een hologram: "Het zijn personen die zich voordoen als mensen, maar daaráchter zitten die reptielen." Volgens het complot wat Icke aanhangt, behoren die reptielen tot een ‘geheime kaste van wezens die de macht proberen uit te oefenen over banken, politiek, media en op die manier onze wereld in de greep hebben’, legt Wallet uit.

Dit ‘reptielen-complot’ wordt ook door FvD-politicus Thierry Baudet omarmd. In een interview op de website Geopolitics & Empire liet Baudet maandag weten dat hij gelooft "in een een wereldwijde samenzwering van kwaadaardige reptielen". Op Twitter nuanceerde Baudet dinsdag zijn uitspraak: "Natuurlijk was het een metafoor. Ik sprak over een samenzwering achter de schermen van globalisten, geheime diensten, psychopaten, waardoor de democratie en de vrijheid verdwijnt."

Antisemitisme

De samenzweringstheorie van Icke bevat ook antisemitische gedachten en uitingen. Zo is het idee van de reptielen volgens Wallet gebaseerd op een oud antisemitisch beeld waarbij Joden worden afgebeeld als slangen of hagedissen. Voor CIDI is de haatzaaierij richting Joden de voornaamste reden om de Brit te willen weren bij de demonstratie. "Ik vind niet dat er plek moet zijn voor iemand die dit soort wereldbeelden heeft over bepaalde bevolkingsgroepen", aldus Mestrum. Ook hoogleraar Wallet noemt het antisemitisme ‘een grens’ die is bereikt: "De vrijheid van meningsuiting is groot, maar niet grenzeloos."

Fluitconcert

De gemeente Amsterdam is op de hoogte van de komst van Icke. Volgens de woordvoerder buigen ambtenaren zich over een advies aan de driehoek van burgemeester, politie en het Openbaar Ministerie. Mocht Icke wel een podium krijgen, dan hoopt CIDI adjunct-directeur Mestrum op een directe ingreep door de politie en OM wanneer de wet overtreden wordt. "En misschien organiseer ik een mooi fluitconcert en roep ik iedereen op om zijn vuvuzela en fluitjes mee te nemen om op die manier een tegengeluid te laten horen", besluit Mestrum.

Ster advertentie
Ster advertentie