Naar homepage
Achtergrond

Voetbal klassieker blijft zonder uitpubliek

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voetbal klassieker blijft zonder uitpubliek

[POWN] De voetbalklassieker tussen Ajax en Feyenoord zal ook de komende jaren zonder uitpubliek worden gespeeld. Dat zei de Amsterdamse korpschef Frank Paauw in het NPO Radio1-programma '2019 door de bril van Eerdmans' van PowNed.

Paauw: "Dat wordt heel moeilijk. De fans zouden met een plan komen, die kwamen er niet uit. Ik zie er geen nieuwe initiatieven in worden genomen".

Komend voetbalseizoen gaat Ajax wel supporters van ADO Den Haag toelaten. Sinds 2006 worden de onderlinge wedstrijden tussen deze clubs zonder uitpubliek gespeeld. De voetbalklassieker tussen Ajax en Feyenoord wordt al 10 jaar zonder uitpubliek gespeeld. Daar komt voorlopig geen verandering in.

In het gesprek met PowNed-presentator Joost Eerdmans keek Paauw terug op zijn eerste maanden als politiebaas in de hoofdstad.

Grote gebeurtenissen

Op woensdag 18 september wordt advocaat Derk Wiersum, die kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces verdedigt, voor zijn huis doodgeschoten. Frank Paauw is op dat moment op vakantie in de Verenigde Staten. Hij besluit om onmiddellijk zijn vakantie te staken en terug te keren naar Nederland.

Paauw: "Ik werd gebeld door nabije collega's in de politieleiding. Je beseft dan dat je in Nederland een stuk naïviteit kwijt bent. Er was een nieuwe grens overgegaan. Deze moord zette de bijl aan de wortels van onze rechtsstaat. Voor die rechtsstaat en de Nederlandse samenleving een grote klap, maar bovenal eerst natuurlijk voor zijn gezin en familie."

Begin deze maand werd topcrimineel Ridouan Taghi gearresteerd in Dubai en overgebracht naar Nederland. Korpschef Paauw heeft altijd vertrouwen gehad dat Taghi zou worden gepakt. "Deze man had een aureool over zich dat hij onkwetsbaar was. Als maatschappij en justitie laat je zien dat je successen kan boeken. Ik ben blij dat we hem binnen hebben."

Om het vuurwapengeweld in de grote steden terug te dringen, zou het vuurwapenbezit zwaarder gestraft moeten worden. Paauw: "Als het vuurwapen in je bezit is, moet je per definitie een hogere straf krijgen. Als je ziet met welk gemak vuurwapens worden vervoerd , zou je hier nadrukkelijk naar kunnen kijken."

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam gaf aan het dit jaar ingevoerde boerkaverbod niet te zullen laten handhaven. Een beslissing waar de Amsterdamse korpschef vierkant achter staat. "In andere grote steden werd ook niet hard gelopen om het boerkaverbod te handhaven."

Deze week werd bekend dat Fred Westerbeke, de hoofdofficier van het landelijk parket, Paauw opvolgt als politiebaas in Rotterdam. Volgens Paauw een goede keuze: "Voor de stad en de politie-eenheid in Rotterdam een hele goede politiechef."

De Amsterdamse politiebaas blijft in Den Haag wonen, hij zal niet naar de hoofdstad verhuizen. "Met Femke Halsema heb ik afgesproken: reken me af op mijn aanwezigheid in de stad, niet op mijn woonplaats."

Het jaar 2019

2019 was het jaar van demonstrerende boeren, bouwers, zorgpersoneel, leraren en klimaatspijbelaars. Ondanks alle bezuinigingen gingen politieagenten niet het Malieveld of de Dam op. Paauw: "We zijn de hoeders van de rechtsstaat. Demonstreren gaat toch tegen ons DNA in. Je ziet nu wel dat de minister en politiek Den Haag bewegen om meer geld te geven aan de politie."

Het personeelstekort bij de politie zal in 2020 moeten worden aangepakt. Paauw: "We moeten kijken naar versterking van de eenheid; er moet meer blauw bij komen. Wat doen we met evenementen, met voetbalwedstrijden. Natuurlijk zal de bureaucratie moeten worden aangepakt."

Afgelopen jaar discussieerde de Tweede Kamer over het personeelstekort bij de politie. D66-Kamerlid Monica den Boer corrigeerde haar PVV-collega Lilian Helder toen zij sprak over "bemanning" van de politie. Den Boer sprak liever over "bemensing". Korpschef Paauw: "Monica den Boer maakte een uitglijdertje. We hebben toch wel iets anders aan ons hoofd dan deze woordenstrijdjes?"

Het hele gesprek is hier terug te luisteren: https://www.nporadio1.nl/npo-radio-1-special/onderwerpen/523430-frank-paauw-politiebaas-van-amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie