Achtergrond
HUMANVPRO

Argos: Wat gebeurt er als je vertelt dat je als kind bent verkracht?

foto: VPRO, Argosfoto: VPRO, Argos
  1. Nieuwschevron right
  2. Argos: Wat gebeurt er als je vertelt dat je als kind bent verkracht?

Wat gebeurt er als je vertelt dat je als kind bent verkracht? Word je dan serieus genomen? Deze vragen vormden het vertrekpunt voor het onderzoeksjournalistieke programma Argos. Ze verzamelde via een enquête de verhalen van meer dan 150 mensen die vertellen slachtoffer van georganiseerd kindermisbruik te zijn, waarbij ook kinderporno werd gemaakt.

{podcast audio="115275" caption="Argos - Waarheidsvinding in kindermisbruikzaken" }
Ook nu nog kampen de geënquêteerden met zware psychische problemen, zoals complexe PTSS of een dissociatieve identiteitsstoornis (DIS). Slechts één deelnemer vertelt dat een dader door de rechter is veroordeeld. Als de slachtoffers al aangifte deden, werden ze niet geloofd door de politie of was er onvoldoende bewijs.

Hoe vind je waarheid in kindermisbruikzaken?

Argos spreekt hierover met de Nederlands-Amerikaanse traumapionier Bessel van der Kolk, die weet wat trauma doet met hersenen. Ook presenteren we eerste bevindingen van onze eigen enquête. Geheugendeskundige Ineke Wessel, die voor het Landelijk Expertisecentrum Bijzondere Zedenzaken (LEBZ) van de politie aangiftes analyseert, reageert.

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistiek programma van de VPRO. De redacteuren van Argos gaan al meer dan twintig jaar op zoek naar opmerkelijke achtergronden bij het nieuws, of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Je hoort Argos op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp of via de website van NPO Radio 1.

Argos een samenwerkingsverband tussen Human en VPRO. Volg Argos via Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie