appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

Nieuws en Co

Paardenkadavers blijven soms liggen in De Gelderse Poort

Veel commotie bij stervend wild in de Oostvaardersplassen dit voorjaar. Toch horen dode dieren ook bij de natuur, omdat andere dieren ervan kunnen eten. Om de ruimte tussen wetgeving en natuurwetten te verkennen laat, Staatsbosbeheer in natuurgebied De Gelderse Poort dode dieren liggen als de natuurbeheerder geen mogelijkheid hebben om ze op te ruimen. Dus ook dode runderen of paarden die volgens de wet moeten worden vernietigd. 

In de Gelderse Poort lopen onder meer konikpaarden rond. In tegenstelling tot reeën, herten en wilde zwijnen vallen die niet onder de wilde grazers, die na hun dood mogen blijven liggen in de natuur. De paarden zijn net als gallowayrunderen en Schotse hooglanders 'gehouden dieren', die volgens de wet moeten worden opgeruimd. Dat geldt voor alle paarden en runderen, of ze nou dor een agrariër, een hobbyboer of in een natuurgebied worden gehouden.

Boswachter: "Voor insecten is zo'n kadaver een prachtig natuurrestaurant"

Dat is jammer, vindt Staatsbosbeheer, want de kadavers zorgen voor een rijkere natuur. Een ree weegt zo'n 80 kilo, een rund meer dan 400 kilo. "Dan is er dus veel meer te halen, ook voor dieren als de vale gier en de vos", zegt boswachter Thijmen van Heerde in Nieuws & Co. Ook insecten profiteren ervan. "Die vinden daar een prachtig natuurrestaurant, want dat is het."

Staatsbosbeheer is daarom begonnen met een test: dieren die al ver vergaan of moeilijk bereikbaar zijn, mogen blijven liggen. "Als wij hele noodgrepen moet uithalen, bomen moeten omzagen om ergens bij te kunnen komen, kunnen we zo'n dier dan laten liggen? Dat zijn we aan het testen met elkaar."

Bezoekers in het natuurgebied zien weleens een dood dier liggen. Meestal begrijpen ze waarom de kadavers niet worden opgeruimd, zegt Bart Beekers van natuurontwikkelingsorganisatie Ark. "Ik merk bij de excursies en lezingen die wij geven dat mensen goed begrijpen dat als een dier een goed leven heeft gehad, dat het een keer doodgaat en dat het dan wordt opgenomen in de natuur."

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1