appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Nieuws en Co

Presentator: Petra Grijzen

Kan dit nieuwe apparaatje helpen tegen oorsuizen?

vrijdag 9 oktober 2020

Tinnitus, ook wel oorsuizen, is een aandoening waarbij iemand continu een tinteling hoort. Het kan mensen tot waanzin drijven en het is ook nog eens moeilijk te behandelen. Maar wellicht gloort er hoop aan de horizon: een nieuw apparaatje, genaamd Lenire. Door een patiënt tegelijkertijd bepaalde geluiden te laten horen en elektrische schokjes toe te dienen aan de tong, nemen de klachten bij mensen met tinnitus duidelijk af.

In Nieuws en Co vertelt dr. Jasper Smit, KNO-arts en tinnitus-onderzoeker over deze behandeling.  "Het is een eerste, grote studie. Bij 80 procent van de mensen is een gunstig effect gezien. Dat is mooi, want de behandeling is niet heel invasief: operatie is niet nodig."

Maar volgens de arts zijn er ook nog wat kanttekeningen. "Er is kans op een placebo-effect. Er was geen controlegroep en het onderzoek is maar een jaar gedaan", vertelt Smit. Ook zijn volgens hem meerdere auteurs die hebben meegewerkt verbonden aan het bedrijf dat het appraatje maakt, wat het onderzoek minder objectief zou kunnen maken.


Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1