appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Nieuws en Co

Presentator: Lara Rense

Luister terug

De ruimte in: Wormen maken voedsel kweken op Mars mogelijk

donderdag 31 augustus 2017

Deze week verblijven we in de ruimte en vandaag zijn we op Mars. Als we daar voor langere tijd willen blijven, kunnen we niet al ons eten meenemen. Ruimtelandbouwer Wieger Wamelink toonde al aan dat groenten zoals tomaten en rucola het prima doen op Marsgrond. Hij zoekt nu uit of wormen het overleven in buitenaardse grond.

Jeroen de Jager zoekt hem en de wormen op in de kassen van de Wageningen Universiteit. Planten hebben niet alleen aarde nodig, maar ook bodemleven.
Daardoor nemen plantenwortels makkelijker voedingsstoffen op. Overleven wormen het wel in buitenaardse grond? Daarin schuilt gevaar: de scherpe kantjes van het zand. Er is geen storm op de maan, daardoor slijt het zand niet. Op Mars is het zand minder scherp, maar wel scherper dan op aarde. Kan wormenvel wel tegen dat scherpe zand? En bij het eten komt er ook veel zand mee, beschadigt dat ze niet aan de binnenkant?

'De ruimte in' deze week:

Het vertrek, vermijd ruimtepuin
Bouwen op de maan
Psychologie van de ideale ruimtereiziger
Aardse wormen op Mars
Speuren naar een tweede aarde

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1