appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Nieuws en Co

Presentator: Lara Rense

Luister terug

'Leger Myanmar verkracht stelselmatig Rohingyavrouwen'

dinsdag 12 december 2017

Het leger van Myanmar verkracht stelselmatig Rohingyavrouwen. Die conclusie trekt persbureau AP op basis van gesprekken met 29 vrouwen in de vluchtelingenkampen in Bangladesh.

De vrouwen, tussen de 13 en 35 jaar en afkomstig uit verschillende dorpen in de deelstaat Rakhine, werden apart van elkaar uitvoerig geïnterviewd. De beschuldiging dat Myanmarese militairen op grote schaal Rohingyavrouwen verkrachten is eerder al geuit door de VN en verschillende mensenrechtenorganisaties.

Volgens NOS-correspondent Michel Maas zit er een plan achter deze verkrachtingen. "Het idee is dat de vrouw zwanger wordt en een Birmees kind baart, waardoor dat niet meer bij hun eigen etnische bevolkingsgroep hoort."

Expert internationaal strafrecht Annie-Marie Brouwer denkt dat mogelijk zelfs sprake is van genocide. Aangestuurd door het militaire regime met als doel een hele bevolkingsgroep  uit te roeien.  

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1