appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Vroege vogels

Nieuws en Co

Presentator: Petra Grijzen

Luister terug

92% van de studies naar microplastics in drinkwater onbetrouwbaar

vrijdag 12 april 2019

Van tijd tot tijd verschijnen er nieuwsberichten dat er in Nederland of in andere landen kleine stukjes plastics (zogenaamde micro-plastics) in het drinkwater zouden zitten. Maar de aanwezigheid van microplastics betekent nog niet hetzelfde als dat er gevaarlijk grote hoeveelheden microplastics in het drinkwater aanwezig zijn. 

In een nieuw onderzoek in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vonden hoogleraar waterkwaliteit Bart Koelmans (Universiteit Wageningen) dat er nog veel scheelt aan de kwaliteit van de studies naar die concentratie microplastics in drinkwater. 92 percent van de door hen onderzochte studies (46 van de 50) zou onvolledig of niet betrouwbaar zijn.

Hoewel er voorlopig geen aanwijzingen zijn dat mensen fysieke schade hebben ondervonden door microplastics, is in labstudies wel aangetoond dat microplastics in hoge concentraties wel degelijk schade kunnen opleveren (in de vorm van gebrekkige voedselopname of ontstekingen) bij levende wezens. In een wereld waarin het probleem van plastic afval groeit, is het dus erg belangrijk om de precieze hoeveelheden microplastics goed te kunnen meten. We vragen aan Koelmans waarom vele studies niet aan de nodige kwaliteitsnormen voldoen.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1