appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Nieuws en Co

Presentator: Lara Rense

Luister terug

Ritalin zorgt voor hogere dichtheid witte materie in hersenen van jongens met ADHD

dinsdag 13 augustus 2019

Methylphenidate (dat onder meer in Ritalin zit) is een veel gebruikt stofje dat als medicatie dient voor kinderen met ADHD. Een nieuw experiment van het Amsterdam UMC bij Nederlandse jongens en volwassen mannen met ADHD laat zien dat het stofje de ontwikkeling van het brein van jongens met ADHD beïnvloedt. De jongens die het middel namen ontwikkelden een hogere dichtheid in zogenaamde witte materie in de hersenen in vergelijking met jongens met ADHD die een placebo (nepmedicijn) namen. Bij volwassenen trad het effect niet op. Witte materie zorgt voor de overdracht van signalen in het brein en speelt een belangrijke rol in het aanleren van zaken.

Het onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Radiology, ligt in lijn met eerdere studies over het effect van methylphenidate op de witte materie in de hersenen van jonge kinderen. We spreken hoofdonderzoeker Liesbeth Reneman, (hoogleraar neuroradiologie aan het Amsterdam UMC) over de implicaties van de studie.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1