appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Nieuws en Co

Presentator: Lara Rense

Luister terug

Kan de wetenschap echt de stem van Rembrandt reconstrueren?

donderdag 28 februari 2019

In dit Rembrandtjaar heeft het Rijksmuseum in samenwerking met een Nederlandse bank en een reclamebureau een mooie stunt uitgevonden. Met de hulp van door hen geselecteerde experten hebben ze geprobeerd om de stem van Rembrandt zo goed als mogelijk te doen herleven.

Vooral de reconstructie van de stemklank van de schilder is opmerkelijk. Door computeralgoritmes op Rembrandt zijn zelfportretten los te laten beweert de Amerikaanse Rita Singh (gespecialiseerd in zogenaamde 'micro-articulometrie') dat zij en haar team Rembrandts stem vrij goed in kaart hebben weten te brengen. Ook beweerde ze eerder dat de stem van een persoon zo uniek is als iemands vingerafdrukken of DNA.

Hoe wetenschappelijk zijn zo'n claims? Verslaggever Marc-Robin Visscher trok naar het Rijksmuseum en vroeg aan Singh meer details over hoe ze te werk is gegaan. We praten erover door met David van der Vloed, forensisch spraakonderzoeker bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), die weinig onder de indruk lijkt te zijn.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1