appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: WNL op Zaterdag

Nieuws en Co

'Nobelprijs' voor computerwetenschap naar 'Deep Learning'-pioniers

donderdag 28 maart 2019, 16:55 uur

Dit jaar gaat de Turing award, de officieuze Nobelprijs voor computerwetenschap, naar drie ingenieurs die aan de wieg hebben gestaan van de zogenaamde 'deep learning'-technologie: de Canadezen Geoffrey Hinton en Yoshua Bengio, en de Fransman Yann LeCun.

Deep learning kent enorm veel toepassingen die nu niet meer uit het leven weg te denken zijn. Gezichtsherkenning van foto's op Facebook, Google Translate, virtuele assistenten als Siri en Alexa, screening van medicijnen of medische scans, zelfrijdende auto's. Het zou allemaal onmogelijk zijn zonder deze revolutionaire technologie die computers een stuk intelligenter maakt. Tegelijkertijd is het bekend dat verschillende beroemdheden hun vrees hebben geuit dat computers en robots uiteindelijk de mens in slimheid zullen overtreffen.

Bennie Mols is wetenschapsredacteur en gespecialiseerd in robots en kunstmatige intelligentie. Hij legt ons uit wat deep learning exact inhoud en wat we volgens hem in de toekomst van deze technologie kunnen verwachten. 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1