appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Focus met VOF de Kunst-zanger Nol Havens en wetenschapper Laurens Ham

Nieuws en Co

'Fun'-analyses DNA zijn niet onschuldig

woensdag 20 februari 2019, 16:47 uur

Op de nieuwste editie van de Negen-maandenbeurs hebben ze een speciaal nieuwtje: een DNA-test voor baby's. Daarmee claimen de makers van Analyse Me  dat je er mee te weten kunt komen welke kleur ogen je kind krijgt, en ofdat hij of zij later een denker of een doener wordt. Gewoon even wat wangslijm van je baby opsturen en je krijgt de resultaten thuis.

De baby-test maakt deel uit van een trend waarin er steeds meer commerciële dna-tests op de Nederlandse markt komen en waarbij de dubieuze claims niet achterwege gelaten worden. Zo verklaarde bureau Omnigen onlangs over atlete (en Porsche-rijder) Dafne Schippers dat ze genen heeft die gekoppeld zijn aan doorzettingsvermogen. Eerder zocht hetzelfde bureau (in samenwerking met een ander automerk) of Feyenoord-supporters een Feyenoord-gen hebben.

Marieke Van dooren, klinisch geneticus aan het Erasmus MC, en vice-voorzitter van de Vereniging Klinische Genetica Nederland, vindt het een schadelijk evolutie. Een aantal bedrijven presenteren zich volgens haar als heel serieus, maar ze doen soms erg onwetenschappelijke beweringen op basis van onvolledige DNA-analyses. Van Dooren heeft weet van schrijnende gevallen waarin klanten ook zorgwekkende conclusies trokken op basis van zo'n DNA-analyse. Ook kunnen er problemen opduiken met de privacy, aangezien je DNA intieme informatie bevat die anderen mogelijk bijhouden. Ze roept daarom op voor een betere bewustwording over het laten analyseren van je DNA.

We spreken met Van Dooren over deze trend. Verslaggever Marc-Robin Visscher ging op onderzoek uit op de Negen-maandenbeurs in de Amsterdamse RAI.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1