appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Nieuws en Co

Nederlander in Oostenrijk: 'We kunnen het dal echt niet meer uit'

maandag 14 januari 2019, 17:50 uur

De overlast door de recordhoeveelheid sneeuw in Oostenrijk is nog niet voorbij. “Een aantal wegen hier is afgesloten vanwege acuut lawinegevaar”, zegt Nederlander Nelleke Griffioen.

Ze woont in het Oostenrijkse Rauriserdal, op ongeveer een uur rijden van Salzburg. Het dal verlaten is voorlopig niet meer mogelijk. “Sinds gisteren is het dal afgesloten met betonnen bielzen. Je kan er echt niet meer uit. We wachten het eigenlijk gelaten af.”

Zo'n 20.000 mensen zijn in Oostenrijk van de buitenwereld afgesloten door de zware sneeuwval. Ze zitten vast in wintersportgebieden en dorpen. De weerverwachting is dat het in ieder geval tot morgenochtend nog blijft sneeuwen op de meeste plaatsen. 

Dinsdag en woensdag volgt wat NOS-weerman Peter Kuipers Munneke een adempauze noemt. “Dan komt er in ieder geval geen nieuwe sneeuw bij. Maar het kan wel inhouden dat het lawinegevaar groot blijft.

Griffioen heeft voldoende boodschappen in huis om het een week langer uit te houden. Ze had uit voorzorg extra ingeslagen. “Wij wonen hier nu tien jaar en een keer eerder was het dal afgesloten, dat was toen maar een dag. Dus dit is wel serieus.”

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1