appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Nieuws en Co

Presentator: Lara Rense

Luister terug

Aantal wilde dieren wereldwijd met 60 percent afgenomen

dinsdag 30 oktober 2018

Het Wereldnatuurfonds kwam vandaag met een alarmerend rapport over de toestand van de dieren op onze planeet. 60 percent van de wilde dieren op aarde zijn in aantal achteruit gaan in vergelijking met 1970. En dat nieuws slaat wereldwijd opnieuw in als een bom.

Desondanks is dit niet de eerste keer dat er alarm geslagen wordt over het aantal dieren op aarde. In 2016 was het al bekend dat de achteruitgang al met 58% ging, en sinds de eerste meting in 1970 nam het aantal dieren altijd al af. Tegelijkertijd is het aantal mensen op deze planeet historisch bekeken nog nooit zo hard gestegen en zijn we nog nooit met zo veel geweest. Van 1.6 miljard begin twintigste eeuw tot meer dan 7 miljard sinds 2011.

Is er kortom nog ruimte op deze aardbol voor zowel de mens als wilde dieren? Hoe moeten we als mensheid kijken naar wat met andere wezens op deze planeet doen? En valt deze trend nog te keren? We bespreken het vraagstuk met Ecoloog Liesbeth Bakker van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Frank Westerman, schrijver van het boek 'Wij de mens'.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1