appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Vroege vogels

Nieuws en Co

Presentator: Lara Rense

Luister terug

Kindervragen: Waarom zijn oosterse draken goed en westerse draken slecht?

woensdag 26 december 2018

Ook al hebben kinderen op dit moment vakantie, hun nieuwsgierigheid staat nooit uit. Als bewijs hiervoor nodigen we deze week elke dag een kind uit die een vraag aan een wetenschapper mag stellen. Want achter een antwoord op een kindervraag zit vaak meer dan je zou denken.

Vandaag krijgen we bezoek van Yke (10), een zeer nieuwsgierige jongen uit Alkmaar. Yke weet al veel van draken af, maar één ding is voor hem nog een mysterie: Waarom wij in het westen draken als slechte wezens zien, terwijl ze in landen als China schijnbaar juist als goede wezens worden bekeken. Het antwoord horen we van kunsthistoricus Sanne Frequin (Universiteit van Amsterdam en op twitter bekend onder de naam @_a_tomb_a_day), die een grote fascinatie voor griezelige dingen uit de middeleeuwen heeft.

Een overzichtje van wat de middeleeuwse dierenboeken (bestiaria) over draken schreven vind je hier.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1