appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Bureau Buitenland

Nieuws en Co

De belevingsvlucht werd vooral beleefd als 'show'

woensdag 30 mei 2018, 17:58 uur

In Wezep stonden ze de hele middag al klaar voor de 'belevingsvlucht' die het ministerie van Infrastructuur had georganiseerd. In het dorp stond een van de meetpunten waarmee wordt gemeten met hoeveel geluidshinder omwonenden te maken krijgen als Lelystad Airport vanaf 2020 vakantievluchten overneemt van Schiphol.

Het geduld van de bewoners werd behoorlijk op de proef gesteld. Door een technisch mankement kwam de Boeing 737 pas rond 19.00 uur over het dorp, en niet tegen 17.00 uur, zoals de bedoeling was.

Bewoners zijn kritisch op de belevingsvlucht. Ze noemen het vooral een "show". Zo wijzen ze erop dat het vliegtuig leeg is en daardoor minder zwaar waardoor hij minder lawaai maakt. 

Uiteindelijk vliegt het toestel dus zo'n twee uur later over Wezep. Er werd op dat moment voor ongeveer 60 decibel aan geluid gemeten. Dat is vergelijkbaar met de intercity die regelmatig langs het dorp rijdt.

De belevingsvlucht is vooral bedoeld om bewoners voor te lichten en niet om het besluit over Lelystad Airport te herzien. Iedereen kan zijn ervaring over de vlucht delen via belevingsvlucht.nl. De resultaten van de metingen en de enquête worden begin juni openbaar gemaakt.


Wachten op de belevingsvlucht


Wachten op de belevingsvlucht in Wezep


Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1