appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

Nieuws en Co

Onderzoek: Mogen etnische minderheden voor zichzelf politiek opkomen?

woensdag 21 maart 2018, 16:47 uur

Als je van een echte democratie wilt spreken is het noodzakelijk dat ook etnische minderheden in het politieke proces betrokken worden. Maar dankzij zijn promotieonderzoek vond sociaal wetenschapper Paul Hindriks (Universiteit Utrecht) dat misschien toch niet iedereen daar even blij mee is.

Door het indirect te vragen vond Hindriks dat Nederlandse proefpersonen etnische minderheden en politieke participatie in het algemeen als redelijk positief beoordeelden. Maar wanneer hij enkel polste naar de politieke participatie van etnische minderheden vond hij dat dit negatiever werd bevonden in vergelijking met het algemene plaatje. Het meest negatieve effect verkreeg Hindriks wanneer etnische minderheden voor hun eigen belangen wilden opkomen en niet voor de algemene zaak.

We vragen aan Hindriks hoe hij zijn onderzoek heeft gevoerd en hoe we deze resultaten moeten interpreteren.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1