appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Met het Oog op Morgen

Nieuws en Co

Presentator: Lara Rense

Luister terug

Notaris na nieuws over verdachte belastingadviseur: 'je moet ook kijken naar de bedoeling van de wet'

donderdag 15 maart 2018, 18:20 uur

Wanneer belastingconstructies worden opgezet, stellen mensen vaak dat niet in de wet staat dat iets verboden is, en dat het dus mag. 

Dat zegt Lucienne van der Geld, directeur van Netwerk Notarissen en docent notarieel recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen naar aanleiding van het nieuws over een belastingadviseur die wordt verdacht van het wegsluizen van miljoenen.

Maar dat is niet juist, zegt zij. "Je kunt niet alles opschrijven wat verboden is, je moet ook kijken naar de bedoeling, de strekking van de wet." Daarom bestaat het instrument fraus legis. 

"De Belastinginspecteur of het OM kan stellen dat er expres fraude wordt gepleegd, dat een constructie is opgezet die als enig doel heeft om belasting te ontwijken, om fraude te plegen."

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1