appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

Nieuws en Co

Vijfsterrenbeweging heeft 'de sleutel in handen' voor nieuwe regering

maandag 5 maart 2018, 17:49 uur

Het begon elf jaar geleden met Vaffanculo Day (beleefd vertaald 'rot-op-dag'). Nu is de Vijfsterrenbeweging veruit de grootste partij van Italië geworden. Eindelijk krijgen de burgers de macht, zegt de 31-jarige partijleider Luigi Di Maio in zijn overwinningsspeech.

De 'gewone Italiaan' die regeert via internet, dat hebben de leiders van Movimento 5 Stelle (M5S) voor ogen. "Wij zijn er voor de normale mensen en niet voor de zakkenvullers in Rome, dat is de grote belofte", zegt Arthur Weststeijn. Hij is universitair docent Italiaanse geschiedenis en schreef een boek over de opkomst van het populisme, Proeftuin Italië.

"Veel Italianen tussen de 20 en 40 jaar oud stemmen op deze partij", zegt Weststeijn. Een heel brede groep, zowel hoog- als laagopgeleid. Allemaal Italianen die diep teleurgesteld zijn in de traditionele partijen. Met ruim een derde van alle stemmen heeft de partij volgens Weststeijn "de sleutel in handen" voor een nieuw kabinet.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1