appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nachtzuster

Nieuws en Co

Presentator: Petra Grijzen

Luister terug

Kikkersoorten wereldwijd ongekend hard getroffen door schimmelziekte

vrijdag 29 maart 2019

Meer dan 500 soorten kikkers en andere soorten amfibieën (padden, salamanders) wereldwijd zijn door eenzelfde schimmelziekte (chytridiomycose) in aantal achteruit aan het gaan. Zo stelt een grote internationale studie (geleid door Australische en Belgische onderzoekers) in het wetenschappelijke tijdschrift Science

Van minstens 90 soorten wordt verondersteld dat ze al van de aardbol zijn verdwenen. Het is daarmee het grootste gedocumenteerde verlies aan biodiversiteit dat ooit door een enkele ziekte veroorzaakt werd. Toch gaan de onderzoekers nog uit van 'conservatieve schatting' (gevallen waarvan het echt zeker is dat de ziekte bijdroeg aan de achteruitgang van een soort). 

Hoewel de amfibieënziekte al lang bekend is onder wetenschappers was de impact ervan wereldwijd nog niet onderzocht. Ze wordt veroorzaakt door schimmels die enkel op de huid van amfibieën leven. Veel amfibieën hebben hun eigen schimmelvarianten waar ze probleemloos mee kunnen leven, totdat ze in contact komen met meer onbekendere huidschimmels van andere amfibieën. Daarom wordt de toenemende globalisering en (dieren)handel door de mens voornamelijk als oorzaak voor deze trend aangeduid.

Frank Pasmans is hoogleraar dierengeneeskunde aan de Universiteit Gent en een van de hoofdauteurs van het onderzoek. Hij vertelt dat de achteruitgang in amfibieën ook gevolgen heeft voor de mens.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1