appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

Nieuws en Co

Prototype Holocaustmonument onthuld

woensdag 7 februari 2018, 17:57 uur


Holocaustmonument


Holocaustmonument


Er komt in Amsterdam een monument te staan ter nagedachtenis aan de slachtoffers van Holocaust. Het is het eerste monument met daarop alle namen van de 102.000 Joden en 220 Roma en Sinti, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord.

Vandaag toonde de Pools-Joodse architect Daniel Libeskind de eerste versie van het gedenkteken in Tienhoven. Daar staat het prototype van vijf meter hoog opgesteld.

Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, is onder de indruk van het prototype op ware grootte. "Ik ben er emotioneel van. We zijn hier twaalf jaar mee bezig geweest. Nu zien we eindelijk hoe het er echt uit gaat zien." Op deze versie van het monument staan fictieve namen. Op de uiteindelijke versie worden de echte namen van de slachtoffers in 102.000 bakstenen gelaserd.

"Het monument lijkt een beetje op een doolhof," vertelt Grishaver. "Als je er doorheen loopt komt er geen einde aan. Dat laat zien waar discriminatie en antisemitisme toe kan leiden." Bovenop de muur staat in het Hebreeuws 'In Memoriam' in stalen letters.

Het echte monument zal, als alles goed gaat, uiterlijk eind volgend jaar verrijzen aan de Weesperstraat in Amsterdam.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1