appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Nieuws en Co

Einde langste formatie in Duitse geschiedenis in zicht na principeakkoord

vrijdag 12 januari 2018, 16:52 uur

In Duitsland lijkt een einde te zijn gekomen aan de langste formatie uit de geschiedenis van het land. De partijleiders van CDU, CSU en SPD bereikten vanochtend na 24 uur onderhandelen een principeakkoord over de vorming van een nieuwe regering.

De formatie, die sinds de verkiezingen van afgelopen september gaande was, duurde zo lang omdat de opvattingen van de sociaaldemocratische SPD en de christelijk-conservatieve CSU sterk uiteen lopen. De SPD van Martin Schulz wenste door de desastreuze verkiezingsuitslag in eerste instantie niet aan de formatietafel te verschijnen.       

Dat er nu een akkoord is bereikt betekent niet dat de formatie definitief ten einde is: SPD-leden moeten namelijk op 21 januari nog met het akkoord instemmen.

Lees hier de rest van het artikel.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1