appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Nieuws en Co

Oorsprong uitstoot van broeikasgas methaan bekender

maandag 8 januari 2018, 16:00 uur

In de strijd tegen klimaatopwarming is er veel aandacht voor het te veel aan CO2 in onze atmosfeer. Maar sinds 2006 is de hoeveelheid methaan - een ander en veel sterker broeikasgas - opnieuw aan een opmars bezig. Daar komt nog eens bij dat over de oorsprong van die stijgende methaan flinke onenigheid bestond. Komt het vooral door het ontginnen van fossiele brandstoffen of eerder door de landbouw en natuurlijke rottingsprocessen? Aan de hand van verschillende metingen kwamen wetenschappers maar niet op een eenduidig antwoord.

Een nieuwe Amerikaans-Nederlandse studie lijkt deze onenigheid voor een groot stuk op te lossen. Bosbranden en andere vormen van biomassaverbranding stoten ook methaan uit. Als je deze factoren in je modellen steekt, vallen de eerdere metingen veel beter met elkaar te rijmen. Vreemd genoeg niet doordat er meer bosbranden zijn (die nemen juist af), maar wel omdat ze een extra radertje vormen in de zoektocht naar de oorsprong van die toename.

We spreken er over met klimatoloog Sander Houweling, een van de auteurs van de studie, en verbonden aan het SRON Netherlands Institute for Space Research, de Universiteit Utrecht, en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1