appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Nieuws en Co

Presentator: Lara Rense

Luister terug

Een robot een leugen vertellen. Zo doen kinderen dat

dinsdag 9 januari 2018

Toegegeven, misschien jokken kinderen iets vaker en op een meer ontspannen manier tegen een robot. Maar voorlopig waren er geen significante verschillen te bespeuren met de manier waarop ze tegen volwassenen liegen. Het is een van de conclusies van een breed verkennend promotie-onderzoek van de Universiteit Tilburg dat keek naar verschillende situaties waarin kinderen liegen.

Toch vallen er ook andere interessante zaken aan dit onderzoek te bespeuren. Want waarom moet je eigenlijk onderzoeken hoe kinderen jokken, laat staan tegen een robot? Hoe dat je dat precies? Hoe kijken kinderen naar een robot? Hoe goed waren de kleinsten in het het vertellen van leugens? En (last but not least) kun je nu echt aan iemands lichaam merken of hij of zij staat te liegen? We vragen het aan hoogleraar communicatiewetenschappen en informatie Marc Swerts. Swerts was als begeleider bij dit promotie-onderzoek betrokken.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1