appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

Nieuws en Co

Ook de Europese detector 'ziet' zwarte gaten botsen

donderdag 28 september 2017, 16:03 uur

Het was wereldnieuws vorig jaar februari: wetenschappers maakten bekend dat ze voor het eerst zwaartekrachtgolven hadden waargenomen. Dat zijn de golven die Einstein 100 jaar eerder al voorspelde.

Nu is er opnieuw spectaculair nieuws. De eerste golven werden namelijk door Amerikaanse detectoren opgevangen en gisteravond bleek dat ook de Europese detector nu zwaartekrachtgolven heeft gemeten. En dat is mede te danken aan de inzet van Nederlandse wetenschappers.

Wij praten erover met Stan Bentvelsen, hoogleraar hoge-energiefysica aan de UVA en directeur van het onderzoeksinstituut Nikhef, dat een belangrijke bijdrage levert aan de Europese detector.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1