appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

Nieuws en Co

Lobby voor gigantisch natuurkundig experiment onder Limburg

vrijdag 30 juni 2017, 16:46 uur

Het is een wetenschappelijk monsterproject: de Einstein Telescope. Dat moet een reusachtige Europese zwaartekrachtsgolvendetector worden. En misschien komt hij wel in Nederland. In Limburg om precies te zijn.

U herinnert het zich vast: hét wetenschapsnieuws van 2016 was het feit dat wetenschappers voor het eerst zwaartekrachtgolven hadden waargenomen. En dat biedt een totaal nieuwe blik op het heelal en het ontstaan ervan. 

Jo van den Brand is hoogleraar natuurkunde, verbonden aan onderzoeksinstituut NIKHEF en sinds 1 mei woordvoerder van de Europese zwaartekrachtgolven-detector VIRGO. Hij gaat zich inzetten voor de realisatie van de Einstein Telescope en de ambitie om hem naar Nederland te halen.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1