appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Nieuws en Co

Presentator: Lara Rense

Luister terug

Ingenieuze robot DelFly Nimble imiteert vlieg met grote precisie (en schoonheid)

maandag 17 september 2018

Na er meer dan drie jaar aan gewerkt te hebben pakken de TU Delft en Wageningen University uit met de DelFly Nimble, een klapwiekend dronetje dat de vliegmechanismes van de fruitvlieg kan nabootsen (en die laatste is 55 keer kleiner). Het is niet enkel om de schoonheid dat hij op de cover van het prestigieuze wetenschapstijdschrift Science staat. Dankzij de DelFly Nimble hebben de onderzoekers weten te achterhalen hoe fruitvliegen van richting kunnen veranderen en objecten (zoals de vliegenmepper) kunnen ontwijken. De praktische kennis die hieruit voortvloeit is voor zowel biologen als ingenieurs erg nuttig. Eerdere versies van de Delfly beschikten al over een ingebouwde camera en konden autonoom vliegen.

Guido de Croon is onderzoeksleider van het Dronelab in Delft. Hij gaf samen met Matej Karasek een demonstratie aan verslaggever Karin Alberts. Een demonstratiefilmpje van de Delfly Nimble kun je hier bekijken.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1