appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken

Nieuws en Co

CITES moet nautilus redden

woensdag 28 september 2016, 16:37 uur

Tweeduizend vertegenwoordigers van 183 landen zijn op dit moment met elkaar in gesprek over de handel in bedreigde planten- en diersoorten. Dat overleg vindt plaats op de CITES-conferentie in Johannesburg, Zuid-Afrika. Vooral de handel in ivoor en de neushoorns domineren het nieuws, als het over deze conferentie gaat.

Onterecht, vindt Auke-Florian Hiemstra, hij is als inktvisonderzoeker verbonden aan biodiversiteitscentrum Naturalis. Hij vraagt aandacht voor een heel ander dier: de nautilus. Ook deze bijzondere diersoort dreigt uit te sterven. 

De nautilus is een soort inktvis voorzien van 90 tentakels, die in een schelp woont.
Het is een zogenaamd levend fossiel. Dat wil zeggen dat hij al 500 miljoen jaar op deze aarde leeft en in die tijd nauwelijks is veranderd. Een succesvol dier, want hij overleefde al vijf massa-extincties waar vele andere soorten het loodje legden.

Dat maakt het extra schrijnend dat wij mensen zijn schelpen zo mooi vinden dat we ze met duizenden uit de zee halen. Waardoor hij dreigt uit te sterven.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1