appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Nieuws en Co

Presentator: Lara Rense

Luister terug

33.000 biomedische artikelen gaan over verkeerde cellen

vrijdag 13 oktober 2017

Het is een onderwerp waar sommige wetenschappers liever over zwijgen. Er is namelijk een gigantisch probleem met de cellen die wetenschappers in labs over de hele wereld gebruiken. Ze experimenteren geregeld met ándere cellen dan ze denken. Dan hebben ze bijvoorbeeld geen kankercellen in handen, maar muizenstaartcellen. En dat maakt de uitkomsten van hun onderzoek minder betrouwbaar. 

Wetenschappers van de Radboud Universiteit Nijmegen hebben in kaart gebracht hoeveel wetenschappelijke artikelen er over dit soort dubieuze cellen zijn gepubliceerd, en dat blijken er zeker 33.000. Wij praten erover met Willem Halffman, universitair hoofddocent wetenschapssociologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1