appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Nieuws en Co

Demonstratierecht moet worden aangepast

woensdag 7 september 2016, 16:06 uur

Onafgebroken trekt er een reeks van demonstraties aan ons voorbij in het nieuws. Van de Arabische lente, Occupy in de Westerse wereld tot Zwarte Piet-protesten tot in het Friese Grou en manifestaties van Pegida in Amsterdam.
Niet alles mag, morgen staat Pegida-voorman Edwin Wagensveld voor de rechter voor het tonen van een hakenkruis tijdens zijn demonstratie. Volgens Berend Roorda, docent en onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen, is het verbod op het tonen van hakenkruizen in strijd met de wet.
Hij promoveert volgende week donderdag op zijn proefschrift: ‘Het recht om te demonstreren’ - een vergelijkende studie naar de betogingsvrijheid in Nederland, Duitsland en Engeland vanuit internationaalrechtelijk perspectief.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1