appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Nieuws en Co

Wetenschap: Iedereen voelt zich moreel superieur

donderdag 31 maart 2016, 16:03 uur

Bent u in staat om iemand anders een dodelijke stroomstoot te geven? De sociale psychologie leert ons dat situaties een grotere invloed op ons hebben dan we vaak denken. En dan we willen toegeven.

Vandaag gaat de film 'Experimenter’ in Nederland in première. De film beschrijft het roemruchte Milgram experiment dat in de jaren zestig werd uitgevoerd. Daarin bleek 65 procent van de deelnemers onder druk van een onderzoeker in witte jas bereid om iemand anders een dodelijke stroomstoot te geven.


Wij gaan de film niet recenseren, maar praten met Paul van Lange, hoogleraar sociale psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, over het centrale thema van de film: gehoorzaamheid. En over onderzoek naar dat fenomeen.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1