appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Nieuws en Co

Wetenschap: Hoe betrouwbaar zijn studies in de psychologie?

vrijdag 4 maart 2016, 16:37 uur

Kennis uit de psychologie is populair. Maar is het ook betrouwbaar? Vorig jaar augustus deed een internationaal onderzoek veel stof opwaaien. Wetenschappers voerden 100 studies opnieuw uit en vonden in meer dan de helft van de gevallen resultaten die afweken van de resultaten uit het originele onderzoek. Gisteren zetten onderzoekers de discussie hierover voort in vakblad Science.

Wat is wetenschappelijk onderzoek in de psychologie waard? Wij spraken erover met Paul van Lange, hoogleraar sociale psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij is niet betrokken bij de wetenschappelijke discussie over de betrouwbaarheid, maar volgt die wel.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1