appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Nieuws en Co

Wetenschap: genetische screening voor stellen met kinderwens

vrijdag 26 februari 2016, 16:03 uur

Vorige week was er veel te doen over de NIP-test, een bloedtest waarmee onder meer kan worden vastgesteld of een foetus het downsyndroom heeft. Maar waar u minder over hoort is een test die nu in Groningen wordt uitgevoerd. Vanaf half januari kunnen stellen met een kinderwens een dragerschaptest uitvoeren. En dat roept ook vragen op.

Met die test kunnen stellen nog voor de zwangerschap ontdekken of hun toekomstige baby risico loopt op ernstige erfelijke ziektes. Vijftien huisartsen sturen stellen met een kinderwens door naar het universitair medisch centrum Groningen, maar er zijn er ook die weigeren. Zelfs huisartsen die praktijk houden binnen het ziekenhuis, zo ontdekte Nieuwsuur. Wij praten erover met medisch ethica en D66-senator Annelien Bredenoord.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1