appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Nieuws en Co

Presentator: Lara Rense

Luister terug

Puber zijn en leren: misschien makkelijker dan je denkt

woensdag 20 december 2017

Zowel jong en oud hebben in hun hersenen een gebied dat gevoelig is voor het krijgen van beloning en plezier. Maar bij pubers is dat gebied, het zogenaamde striatum, extra gevoelig voor die positieve prikkels. Onder meer daarom wordt de pubertijd bekeken als een periode waarin je meer risico’s zou nemen en een grotere kans op verslaving zou kunnen ontwikkelen.

Maar het is niet allemaal kommer en kwel. Een grote studie van hersenonderzoekers Sabine Peters en Eveline Crone (Universiteit Leiden) toont aan dat dezelfde hersenzone tijdens de pubertijd ook bijzonder actief is bij het aanleren van nieuwe informatie, zelfs als die een beetje droog is. In de periode van 17 tot 20 jaar (inderdaad, óók nog pubertijd), zou het in activiteit pieken. Daarna wordt het langzaamaan wat minder gevoelig voor nieuwe info. Is de pubertijd dan de ideale tijd om dingen aan te leren? We vragen het aan Sabine Peters.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1