appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Nieuws en Co

Presentator: Lara Rense

Luister terug

De enige diepzee van Nederland krioelt van het leven

donderdag 22 februari 2018

Voor de allereerste keer in de geschiedenis zijn er beelden gemaakt van de enige diepzee die Nederland heeft. Deze diepzee ligt bij de Saba Bank, een onderzeese verhoging bij het Nederlandse Caraïbische eiland Saba.

Het was niet zeker hoe rijk het leven in het gebied is, omdat de zee nooit grondig werd onderzocht. Een duiker kan er door de waterdruk al zeker niet komen. Maar nu de NICO-expeditie op het Pelagia-onderzoeksschip de eerste beelden van het gebied maakte kun je er niet naast kijken. Haaien, zeepalingen, ja zelfs pissebedden van meer dan 30 centimeter lang blijken het op 1400 meter diepte (zonder zonlicht) prima naar hun zin te hebben.

We maken contact met de Pelagia in de Caraïben. Daarop zijn oceanoloog Furu Mienis (NIOZ) en haar team hun onderzoek naar de diepzee verder aan het zetten. Mienis vertelt over wat ze al hebben ontdekt en waarom de diepzee er zo rijk aan leven is.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1