appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Nieuws en Co

Presentator: Petra Grijzen

Luister terug

Mannelijke grasparkieten aantrekkelijker als ze slimmer worden

vrijdag 11 januari 2019

Uit onderzoek van het wetenschappelijke tijdschrift Science blijkt dat er iets bijzonders aan de hand is met het liefdesleven van grasparkietjes. Vrouwelijke parkieten vinden hun mannelijke soortgenoten namelijk aantrekkelijker als de mannetjes voor hun ogen puzzels weten op te lossen. Na de testjes willen de vrouwtjes veel meer tijd doorbrengen met deze mannetjes.

Dat is interessant, want tot nu toe waren bewijzen voor het ontstaan van intelligente diersoorten dankzij seksuele voorkeur (een idee dat al door Charles Darwin was voorgesteld) enkel indirect. Hoewel het niet makkelijk is om in het hoofd van de vrouwtjesparkieten te kijken, lijkt dit onderzoek het idee voor het ontstaan van intelligente soorten dankzij partnerkeuze aannemelijker te maken. We spreken met Carel ten Cate, hoogleraar gedragsbiologie aan de universiteit Leiden en een van de betrokken onderzoekers.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1