appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Proost!

Nieuws en Co

Presentator: Lara Rense

Luister terug

18 megaton CO2 onder de Noordzee. Is dat haalbaar?

woensdag 18 oktober 2017

Eén van de opvallende dingen die we vorige week in het regeerakkoord konden lezen was hoeveel co2 het nieuwe kabinet wil gaan opslaan ónder de grond. De meeste pogingen om co2 opslag in Nederland van (of in) de grond te krijgen, mislukten tot nu toe.

In 2010 strandde een proef met co2 opslag in Barendrecht door protest van bewoners. Drie maanden geleden stopten ook de pogingen om co2 in lege gasvelden onder de Noordzee op te slaan. Toch wil het nieuwe kabinet in 2030 maar liefst 18 megaton co2 opslaan in de grond onder de Noordzee. 

We praten hierover met professor Krijn de Jong van de Universiteit Utrecht. Hij deed onderzoek naar co2 opslag en gaf in 2010 advies over de situatie in Barendrecht. 


Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1