appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nooit Meer Slapen

Nieuws en Co

Presentator: Lara Rense

Luister terug

De mannengriep en meer dodelijke motorongelukken bij volle maan: neem ze met een dikke korrel zout.

donderdag 14 december 2017

Je hebt het deze week misschien ook al gehoord. Een nieuwe studie zou aantonen dat mannen bij een griep echt meer lijden dan vrouwen. En volgens ander onderzoek zouden er ’s nachts meer dodelijke ongelukken met de motor plaatsvinden bij volle maan.

Wat vele nieuwsconsumenten en media niet weten is dat beide studies uit de kersteditie van het bekende wetenschappelijke tijdschrift The British Medical Journal komen. En de uitgevers van het blad maken er elk jaar een traditie van om in die kersteditie ‘lichtvoetig en satirisch onderzoek’ te publiceren. Hoewel de kerstpublicaties volgens BMJ nog steeds dezelfde hoge wetenschappelijke standaarden moeten hebben, maken beide studies duidelijk dat er toch problemen ontstaan. Media zien de satire niet en nemen de conclusies zonder kanttekeningen over. En volgens hoofddocent statistiek Casper Albers (Universiteit Groningen) is de studie naar de mannengriep erg zwak onderzoek. We praten met hem over de kanttekeningen die je bij beide studies moet maken.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1