appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Nieuws en Co

Presentator: Lara Rense

Luister terug

Techniek haalt regels voor embryo-onderzoek in

dinsdag 21 maart 2017

Wie onderzoek doet aan menselijke embryo’s moet zich aan allerlei wetten en regels houden, dat is bekend. Minder bekend is dat wetenschappers inmiddels ook driftig experimenteren met zogeheten hergeprogrammeerde menselijke cellen.  Ze kunnen bijvoorbeeld huidcellen bewerken tot stamcellen, en er vervolgens hersencellen van maken. Voor dergelijk onderzoek bestaan geen regels, terwijl er klompjes cellen uit kunnen ontstaan die op menselijke embryo’s lijken.

Problematisch, vindt filosoof ethicus Jeantine Lunshof van de Rijksuniversiteit Groningen. Daarom doet ze in het vakblad eLife een oproep om te discussiëren over de morele status van deze embryo-achtige klompjes cellen. Wij spreken haar vanuit de Verenigde Staten en we praten er ook over met Annelien Bredenoord, hoogleraar medische ethiek bij het UMC Utrecht en Eerste Kamerlid voor D66.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1