appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nachtzuster

Nieuws en Co

Presentator: Lara Rense

Luister terug

Is het totale aantal insecten echt aan het instorten?

woensdag 15 november 2017

Eind vorige maand berichtten heel wat media over een Nederlands-Duitse studie waaruit zou moeten blijken dat het totale aantal vliegende insecten in Duitse natuurgebieden met 75 procent achteruit zou zijn gegaan. Die grote achteruitgang leek groot nieuws te zijn. De Britse krant The Guardian sprak zelfs van een ecologische armageddon.

Maar gisteren begon de Nederlandse wetenschapswebsite Nemo-Kennislink de studie te bekritiseren. Er zou sprake zijn van een gebrekkige manier van onderzoek. De hoofdauteur van de insectenstudie, ecoloog Caspar Hallmann (Radboud Nijmegen) vertelt aan Nieuws en Co dat hij het absoluut niet eens is met die kritiek. Volgens hem is er sprake van een verkeerde interpretatie van statistiek door de journalist.
Entomoloog Theo Zeegers van het Kenniscentrum Insecten EIS schuift ook aan om te duiden hoe weinig we over het totale aantal insecten in Nederland weten. Volgens Zeegers is het hoog tijd dat er meer middelen vrijkomen om een permanent monitoringsysteem van insecten op te zetten.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1