appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Stax&Toine

Nieuws en Co

Presentator: Lara Rense

'Defensie dwingt medewerkers tot fraude'

maandag 2 oktober 2017, 18:30 uur

'Het Nederlandse leger dwingt zijn medewerkers om fraude te plegen.' Met die boodschap kwam Annemarie Snels, voorzitter van militaire vakbond AFMP/FNV, maandag in Dit is de Dag.

De Tweede Kamer sprak maandag met deskundigen over het mortierongeval in Mali waarbij twee militairen omkwamen. In het onlangs verschenen rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid staat dat het materieel en de cultuur van Defensie grondig op de schop moeten. 'Militairen krijgen soms van hogerhand de opdracht om bij controles dingen goed te keuren die niet goed zijn. Als je dat weigert wordt je daar eerst vriendelijk op aangesproken, daarna indringend en als je dan nog niet niet luistert kun je op zoek naar een andere werkplek.' aldus Snels.

Verantwoordelijkheid nemen

Ruud Vermeulen, duo-voorzitter van de Gezamelijke Officierenvereniging, herkent het probleem en vindt dat commandanten duidelijker moeten zijn over de mogelijkheden van hun organisatie. 'Zij moeten bijsturen als de situatie daarom vraag. Dus als de medische zorg in een missiegebied niet op orde is moet je geen risico's nemen door de poort uit te gaan.' Hij pleit voor een parlementaire enquête.

Duitsland

Defensiespecialist Peter Wijninga stelt dat er lessen getrokken kunnen worden uit de manier waarop Duitsland zijn leger controleert. 'Daar hebben militairen geen vrijstelling nodig om met parlementariërs te praten en dat zorgt voor meer openheid.'


Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1