Binnenland
BNNVARA

Roept zonnepark evenveel weerstand op als windmolen?

foto: PIxabayfoto: PIxabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Roept zonnepark evenveel weerstand op als windmolen?

Steeds meer boeren krijgen aanbiedingen voor zonneparken op hun land. Roepen akkers of weilanden met zonnepanelen evenveel weerstand op als windmolens?

In het buitenland zijn parken voor de opwekking van zonne-energie al vrij normaal. In ons land liggen zulke plannen vooral nog op tekentafels, in afwachting van subsidies die de rijksoverheid bijlegt. Ons land kent slechts een tiental zonneparken.

Maar daar moet verandering in komen. Tientallen projectontwikkelaars hebben aanvragen in de maak voor zonneparken op landbouwgrond. Volgens Peter Segaar van Polder PV zit er voor 1400 megawatt aan zonnepaneel-parken in de pijplijn.

Karikatuur

Hoogleraar Wim Sinke – hoogleraar zonne-energie aan de Universiteit van Amsterdam - voorziet veel weerstand, omdat de beeldvorming over weilanden vol zonnepanelen nogal eenzijdig is. "We maken een karikatuur van hoe zonne-energie kan worden toegepast", zegt Sinke. "Als je op grote schaal zonne-energie wilt gebruiken, heb je draagvlak en steun nodig. Dat betekent dat mensen het moeten kunnen waarderen en goed vinden passen bij de omgeving. Naast zonnepanelen op boerengrond, kun je ook denken aan zonneweiden, zonnepanelen op daken, wegen en bedrijfsterreinen."

Valse start

Sinke waarschuwt om de weerstand niet te onderschatten. "We moeten waken voor een valse start met zonnepanelen in parken. Denk goed na hoe we zonne-energie een plek geven in het landschap." Zonne-energie is over het algemeen populairder dan windenergie, omdat de zonnepanelen niet de horizon aantasten.

Beluister hieronder het gesprek in Vroege Vogels over zonneparken.

Zonneparken: run op landbouwgrond

Ster advertentie
Ster advertentie