appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Diervriendelijk slachten! Kan dat?

Vroege Vogels
zondag 31 december 2017 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

Diervriendelijk slachten klinkt als een contradictie. Toch doet slachterij Ameco in Apeldoorn moeite om de stress van een koe voor de slacht zoveel mogelijk te vermijden door de drijfgang van deze slachterij beschut te maken. Samen met architect Herman Bessels, is Rob Buiter van Vroege Vogels gaan kijken hoe diervriendelijk slachten werkt in de slachterij van Jan van Westreenen in Apeldoorn.

Diervriendelijk slachten! Kan dat?

Open of beschut

In een open slachterij, met hekken waar de dieren doorheen worden gejaagd naar de eigenlijke slachtplaats, zien dieren hoe hun soortgenoten worden afgemaakt. In de diervriendelijk slachterij met een beschutte drijfgang zien de koeien niet hoe hun soortgenoten een pen door de schedel geschoten krijgen. Dat scheelt veel stress voor het dier en uiteindelijk verbetert dan ook de vleeskwaliteit. Daarnaast loopt de gang richting de slachtplaats een beetje omhoog en zijn de koeien veel eerder geneigd om spontaan naar boven te lopen in plaats van dat ze opgejaagd worden. 

Prikkelarme omgeving

De 'diervriendelijke slachterij' is een idee van de Amerikaanse zoöloog Temple Gradin. Zelf heeft zij een vorm van autisme, waardoor zij maar weinig prikkels kan verdragen. Vanuit die ervaring heeft ze ook de slachterij als een prikkelarme omgeving ingericht. 

Duurzaam slachten

Een slachterij kan natuurlijk nooit diervriendelijk zijn maar deze manier van slachten kan wel duurzamer genoemd worden. Minder dieren worden vanwege de stress afgekeurd aan de slachtlijn en gaat er minder vlees verloren. Ook elders in het proces heeft het bedrijf moeite gedaan om duurzaam te werken. Zo worden gebouwen en water verwarmd met de warmte die vrijkomt bij het koelen van het vlees. 

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.  

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1