appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Ook dieren wapenen zich tegen sneeuw

Fotograaf: Ger_Hadem
maandag 11 december 2017 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

Muts op, sjaal om. Alleen dik ingepakt wagen we ons met dit ijzige weer naar buiten. Voor dieren is het lastig om plotseling een laagje extra aan te trekken. Hoe zorgen zij dat hun lichaam warm blijft?

Wintervacht

Veel dieren krijgen in de winter een extra warme vacht. Deze wintervacht bestaat uit dikke, lange en wollige haren met veel lucht ertussen. De lucht isoleert en helpt het dier zo om lekker warm te blijven. Vroege Vogels luisteraars stuurden ons het volgende: 

De wintervacht van de vos is iets grijzer dan de zomervacht. Fotograaf: bastiaanW

Deze Schotse hooglanders in Drenthe hebben een extra langharige vacht in de winter. Fotograaf: Hillebrand Keun

De kou lijkt de edelherten niet te deren, de gevechten gaan gewoon door. Fotograaf: Kathleen1970

'Dikke' vogels

Sommige vogels verlaten Nederland in het najaar om te overwinteren in warmere oorden. De vogels die in ons land blijven, krijgen ook meestal ook een soort wintervacht. In hun verenkleed krijgen ze meer donsveertjes, waar ook lucht tussen zit.

De staartmees valt een stuk minder op in een besneeuwd landschap. Fotograaf: Dommelfoto

Het lichaam van de vink lijkt een stukje boller door de opgezette veren. Fotograaf: SjanivanOphemert

Zo creĆ«ren de vogels een extra isolatielaagje, en dat is wel nodig ook want het kost vogels veel energie om hun kleine lichaam warm te houden. Als je de vogels een handje wilt helpen, kun je tijdens winterse dagen wat extra voedsel voor de vogels in de tuin zetten. 

Pimpelmees op zoek naar voedsel. Fotograaf: BetsyHokke

Watervogels

Het leven van watervogels wordt een stuk ingewikkelder zodra het begint te vriezen. De vogels die hun voedsel in het water vinden, kunnen niet meer vissen als wateren dicht gevroren zijn. Ze trekken dan naar stromende en grotere wateren die langer open blijven. 

Blauwe reigers trekken van vennetjes en smalle sloten naar kanalen en beken. Fotograaf: MaJaTa

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Watervogels komen samen in een wak in de Krimpenerwaard.

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1