appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

De wolf komt! Maar hoe gaan we de schapen beschermen?

Pixabay
maandag 27 november 2017 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

Het is niet meer tegen te houden: de wolven komen onze kant op. Deze maand is er opnieuw een wolf aangereden in Nederland. Moeten Nederlandse schapenhouders zich zorgen maken? Een Canadese schapenhouder leert Nederlandse collega's hoe ze met het roofdier om kunnen gaan.

Louise Liebenberg en Eric Verstappen zijn in augustus 2008 geƫmigreerd naar Alberta in Canada. Zij runnen daar een bedrijf met schapen en rundvee onder vaak barre omstandigheden. Ook hebben zij daar te maken met diverse roofdieren. Zij hebben er echter niet voor gekozen om deze roofdieren te bejagen maar met hen samen te leven. Daarom bezitten zij een aantal 'kuddebewakingshonden' en zijn ze zeer ervaren in het opvoeden en trainen van deze honden.

Hans Abbink is een Nederlandse schapenhouder. Hij heeft het Nederlands-Canadese koppel uitgenodigd om te vertellen over hun ervaringen.

Leven met wolven

Tussen de oren

Behalve praktische beschermingsmaatregelen, zoals een getrainde hond en goed hekwerk waar de schapen 's nachts achter gestald kunnen worden, moet de belangrijkste maatregel tussen de oren van schapenhouders plaatsvinden, stelt Liebenberg. "Mensen zullen moeten wennen aan het feit dat er wolven in de omgeving voor kunnen komen."

Over Louise Liebenberg:

"Ik ben erg gepassioneerd over onze ranch, onze dieren, de wilde dieren en de natuur om ons heen. Ik voel sterk dat we naast elkaar kunnen bestaan met onze wilde buren. Het is mogelijk, met goed management, samen te leven met roofdieren. Ik geniet van het delen van mijn verhalen en foto's van ons leven op deze schapen en rundvee ranch in het noorden van Alberta, Canada. Onze ranch is de eerste gecertificeerde 'wildlife friendly' ranch in Canada. Ik geef jaarlijks een aantal presentaties en seminars over dit onderwerp en over bewakingshonden bij vee, nationaal en internationaal."

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1