Binnenland

Burgers ontdekken nieuwe diersoorten op Borneo

foto: Fotograaf Corlijn de Grootfoto: Fotograaf Corlijn de Groot
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgers ontdekken nieuwe diersoorten op Borneo

Het is het op twee na grootste eiland in de wereld: Borneo, ooit volledig bedekt met regenwoud. Ondanks grootschalige ontbossing heeft het nog steeds de oudste regenwouden ter wereld. In die bossen barst het van de biodiversiteit. Wetenschappers vermoeden dat de meeste soorten nog ontdekt moeten worden. En daarom bezoeken onderzoekers van het Leidse Naturalis Biodiversity Center dit gebied regelmatig.

Burgers meer op expeditie

Dit najaar gingen er voor het eerst ook ‘burgers’ mee op expeditie. Onder leiding van evolutiebioloog Menno Schilthuizen van Taxon Expeditions deed een groep bestaande uit zes wetenschappers en zes leken samen onderzoek op Maleisisch Borneo. Ze liepen, kropen, klommen en zwommen door het Maliau Basin, een gebied waar nog nauwelijks gezocht is naar nieuwe diersoorten. Ze trotseerden bloedzuigers, slangen en schorpioenen. Alles voor de wetenschap. Een van die ‘burgers’ is verslaggever Corlijn de Groot, die een reportage maakte over de expeditie.

Tien dagen werd er gezocht op uiteenlopende plaatsen: tussen de bladeren, bij watervallen, in grotten en in boomtoppen op 50 meter hoogte. De burgerwetenschappers leerden hoe je kevers kunt lokken met Limburgse kaas, hoe je insecten opzuigt zonder ze in je mond te krijgen en hoe je soorten onder de microscoop kunt determineren.

Burgers ontdekken nieuwe diersoorten op Borneo

Nieuwe soorten

De expeditie heeft tenminste vijf nieuwe diersoorten opgeleverd; kevertjes die nog nooit eerder in de literatuur zijn beschreven. Een van de ontdekte beestjes heeft nog geen naam. Op de website van De Kennis van Nu kun je een online multimediaverhaal over de expeditie bekijken en een naam geven aan de nieuwe keversoort.

Expeditieleider Menno Schilthuizen maakt bij Vroege Vogels bekend welke nieuwe soorten voor de wetenschap tijdens de expeditie zijn aangetroffen.


Fotograaf Corlijn de Groot

Fotograaf Menno Schilthuizen

Fotograaf Corlijn de Groot

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie