Binnenland
BNNVARA

Kanshebber Jan Wolkers Prijs: Wilde apen

foto: Uitgeverij KNNVfoto: Uitgeverij KNNV
  1. Nieuwschevron right
  2. Kanshebber Jan Wolkers Prijs: Wilde apen

De shortlist van de Jan Wolkers Prijs 2017 bevat vijf boeken. Een daarvan is het boek Wilde apen geschreven door hoogleraar natuurbeheer en plantenecologie Frank Berendse. Een boek over de strijd om ruimte tussen landbouw en natuur. De vraag die centraal staat is: ''Wie hoort er eigenlijk in een natuurreservaat, de mens of de in het wild levende dieren en planten?''

Natuurbeheer

Wat willen we in Nederland met onze natuur en hoe hoog staat het op de prioriteitenlijst van de politiek? Willen we landbouwgrond inperken ten faveure van de natuur, of willen we het bij het oude houden? Frank Berendse behandelt in zijn boek de vervuiling van de natuur door onze landbouw zoals de afgifte van ammoniak. Tevens schrijft hij over de gevolgen van bestrijdingsmiddelen voor insecten, voor vogels, en uiteindelijk ook voor de mens zelf.

Quote

Als je een gebied zo lang bekijkt, dan zie je ook wat er op de lange termijn met zo'n gebied gebeurt.

Frank Berendse

Belasting op bestrijdingsmiddelen

Berendse komt in zijn boek met een oplossing: belasting heffen op de aanschaf van bestrijdingsmiddelen, antibiotica en bepaalde soorten veevoer. Zo zal er een schone landbouw overblijven. Een landbouw waarin een onbespoten appel minder duur zal zijn dan een met gif bespoten exemplaar. Hij pleit voor een Nederland zonder bedrijven die winst blijven maken over de rug van natuur, dierenwelzijn of de gezondheid van andere mensen. Dat zou voor Berendse de redding zijn van de Nederlandse natuur.

Verslaggever Merlijn Schneiders wandelde met schrijver Frank Berendse door de Gelderse vallei.

Kanshebber Jan Wolkers Prijs: Wilde apen

Jurycommentaar Wilde apen

Jurylid Anneke Naafs: "Hoogleraar natuurbeheer Frank Berendse heeft een pamflet geschreven van slechts 93 bladzijdes. Het is een prachtig en indrukwekkend boek, waarin de geschiedenis van de natuur en de geschiedenis van de natuurbescherming wordt besproken. Berendse schrijft verder over de stand van de natuur nu en wat het probleem is, en wat de mogelijke oplossingen zijn. Alle dilemma's komen voorbij. Het boek leest als een trein, en Berendse schrijft heel goed. Geen woord te veel of te weinig."

Jan Wolkers Prijs 2017

De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds, de Volkskrant en Vroege Vogels. De prijs bestaat uit 5.000 euro en een unieke tekening van Siegfried Woldhek die de auteur of het boek vereeuwigt. De jury van de Jan Wolkers Prijs bestaat uit Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Karina Wolkers, Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Anneke Naafs (Vroege Vogels). De prijs wordt op zondag 15 oktober 2017 uitgereikt door Karina Wolkers, in een speciale uitzending van het BNNVARA NPO Radio 1-programma Vroege Vogels, live vanuit kasteel oud Poelgeest in Oegstgeest. De jury moest selecteren uit een zeer gevarieerd aanbod van o.a. wetenschappelijke werken, romans en veldgidsen.

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie