Binnenland
BNNVARA

Hoe beperk je de overlast van bevers?

foto: René Sluimerfoto: René Sluimer
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe beperk je de overlast van bevers?

Volgend jaar is het dertig jaar geleden dat de bever opnieuw werd geïntroduceerd in ons land. Maar dat project heeft zó veel succes, dat er op verschillende plaatsen overlast is ontstaan door gravende en dammen-bouwende bevers.

Als uiterste redmiddel stelt de provincie Limburg voor dat er zelfs op bevers geschoten mag gaan worden. Maar vóór het zo ver is, zijn er nog heel veel alternatieven om de overlast te beperken, zo stelt de Zoogdiervereniging. Vilmar Dijkstra vertelt over de verschillende opties.

Overlast van bevers beperken

Beaver deceiver

Eén van de manieren om overlast te beperken is door middel van een zogeheten 'beaver deceiver'. In de Verenigde Staten en in Canada is daar al veel ervaring mee opgedaan. Door middel van een buis die op een uitgekiende manier door een beverdam kan worden gestoken, kan de dam waterdoorlatend worden gemaakt, waardoor bijvoorbeeld landbouwgebieden niet meer kunnen onderlopen.

Quote

Wanneer de voet van een dijk glooiender wordt gemaakt, wordt hij ook minder aantrekkelijk voor bevers om in te graven.

Vilmar Dijkstra van de Zoogdiervereniging

Dijken onderhouden

Een ander probleem is het gegraaf van bevers in dijken. Daarvan stelt de Zoogdiervereniging dat waterschappen bij het onderhoud aan dijken vandaag de dag meer rekening moeten houden met de aanwezigheid van bevers. ''Wanneer de voet van een dijk glooiender wordt gemaakt, wordt hij ook minder aantrekkelijk voor bevers om in te graven'', zegt Vilmar Dijkstra van de Zoogdiervereniging.

Bejagen

In het uiterste geval, wanneer verder niets meer helpt, wil de provincie Limburg bevers vangen en verplaatsten. Maar, zo zegt de provincie zelf al in het beheerplan, veel plekken om bevers naartoe te kunnen brengen zijn er in Nederland niet meer. En dan komt afschieten als optie in beeld. 'Als uiterste redmiddel', kan de zoogdiervereniging zich daar nog wel wat bij voorstellen ook. Maar voor het zover is, zijn er dus nog heel veel alternatieven.

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie