Binnenland
BNNVARA

Sms'en met een wespendief

foto: Fotograaf: pieterbjfoto: Fotograaf: pieterbj
  1. Nieuwschevron right
  2. Sms'en met een wespendief

Voor de wespendieven is de zomer voorbij. Ze beginnen aan de lange tocht naar West-Afrika over de Sahara om daar te overwinteren. De laatste vogels vliegen nu weg. Ecoloog Stef van Rijn heeft een paar wespendieven voorzien van een logger. Hiermee kan hij hun vliegroutes bekijken en het foerageergedrag bestuderen.

Eind augustus en begin september maken de wespendieven zich op om te vertrekken richting warmere oorden. Maar net voordat ze vertrekken wil ecoloog Stef van Rijn hun laatste gegevens nog uitlezen. Een aantal wespendieven dragen een logger met zich mee om hun foerageergedrag en vliegbewegingen te onderzoeken in hun broedgebieden in Nederland. Hiermee wordt in kaart gebracht welke leefruimte de wespendief precies gebruikt.

Quote

Eigenlijk de enige soort waarvan we te weinig weten omdat die vogels tijdens de tellingen niet worden opgemerkt.

Ecoloog Stef van Rijn

Nadat Van Rijn in de ochtend een sms heeft ontvangen probeert hij samen met verslaggever Jesper Buursink de laatste wespendief in de buurt van Zutphen te vinden voor die vertrekt. Maar om de laatste data van de logger uit te lezen moet hij dicht in de buurt van de zender, dus de vogel, komen en dat is nog niet zo makkelijk.

Het vlieggedrag van de wespendief

Voedselvoorkeur van de wespendief

De wespendief is een unieke roofvogel door zijn uitgesproken voedselvoorkeur, namelijk larven van wespen. In die zin is het ook geen jagende roofvogel maar eerder een zoekende. Hij vindt simpelweg de grondnesten van wespen en graaft deze uit. Hij heeft hiervoor speciale bescherming die hem tegen wespensteken beschermt. Zo heeft de vogel een stug verenpak en geschubde poten.

In het onderstaande filmpje oogst wespendief Waliën larven van de gewone wesp in een holle knotwilg van een Zutphense IJsseluiterwaard. Ze doet dit om op te vetten als voorbereiding op de lange reis naar West-Afrika:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wespendieven zenderen

Het is een schuwe vogel en daardoor wordt deze vaak over het hoofd gezien bij vogeltellingen. Maar door hun foerageergedrag nu goed in kaart te brengen wordt duidelijk hoe ze hun leefgebieden gebruiken, zodat ze in de toekomst beter beschermd kunnen worden. Na het interview kreeg Van Rijn uiteindelijk nog een sms van de zender van de wespendief en heeft deze kunnen uitlezen in Zuid-Nederland. Nu is de wespendief vertrokken naar Sierra-Leone en zal dit voorjaar hopelijk weer terugkeren naar ons land.

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie