Binnenland
BNNVARA

Tijgers keren terug naar Kazachstan

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Tijgers keren terug naar Kazachstan

Deze week is een start gemaakt met een bijzonder tijgerproject. De Nederlandse tak van het Wereld Natuurfonds gaat in samenwerking met de overheid van Kazachstan tijgers herintroduceren in het Aziatische land. WNF-medewerkers Allard Stapel en Gert Polet vertellen in Vroege Vogels over het project.

Tijgers in de lift

Siberische tijger

In Kazachstan kwam vroeger de Kaspische tijger voor. Deze soort was de meest westelijke ondersoort van de tijger. Hij kwam dicht bij Europa voor, onder andere in Turkije, Mongolië en Iran. De Kaspische tijger is inmiddels al tientallen jaren uitgestorven.

Het WNF is nu van plan om de Siberische tijger, een nauw verwante soort, uit te gaan zetten in geschikt Kazachstaans gebied. Op termijn wil de organisatie 25 tot 30 dieren uitzetten in het oorspronkelijke leefgebied van de Kaspische tijger. En dat heeft nogal wat voeten in de aarde.

Quote

Wij hebben onderzoek gedaan naar plekken in Centraal-Azië waar je nog tijgers zou kunnen terugbrengen, en dan is dit de laatste kans waar je met goede kans van slagen tijgers zou kunnen terugbrengen.

Gert Polet

Natuurreservaat

De komende decennia worden wilde tijgers vanuit het Russische Verre Oosten overgebracht naar het Kazachstaanse gebied dat een grootte heeft van ruim 5.000 vierkante kilometer. Het aangewezen gebied krijgt de status van natuurreserveraat. De uitgestrekte oeverbossen moeten worden hersteld. Verder moeten prooidieren zoals het Bochara hert worden teruggebracht.

Zwaar bedreigd

Projecten voor de tijger zijn hard nodig, want de tijger is een van de zwaarst bedreigde diersoorten. Ruim 100 jaar geleden leefden er wereldwijd namelijk nog zo’n 100.000 tijgers, een dikke eeuw later zijn dat er nog slechts enkele duizenden. Belangrijkste bedreigingen zijn het verdwijnen van leefgebied en stroperij. In Azië is de tijger de afgelopen eeuw zo’n 97% van zijn leefgebied kwijtgeraakt.

Hoop

Gelukkig is er licht aan het einde van de tunnel. In 2010, het Chinese Jaar van de Tijger, spraken 13 zogeheten ‘tijgerlanden’ (landen waar tijgers in het wild leven) met elkaar af om de koning van de jungle beter te gaan beschermen. Verder zou het aantal exemplaren in het volgende Jaar van de Tijger (in 2022), verdubbeld moeten zijn. Of dat gaat lukken is de vraag. Toch zit de tijger, na jaren achteruitgang weer in de lift. Er leven nu zo’n 3900 exemplaren in het wild ten opzichte van 3000 in 2010.

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie